italy and wines

Ιταλία, η χώρα των 1000 ποικιλιών!

Reading Ιταλία, η χώρα των 1000 ποικιλιών! 3 minutes Next Franciacorta, η Σαμπάνια της Ιταλίας!

Σύμφωνα με τον Πλίνιο τον πρεσβύτερο “η Ιταλία έχει περισσότερα κρασοστάφυλα από τους κόκκους μιας παραλίας”. Και μπορεί ο Ρωμαίος συγγραφέας και φυσιοδίφης να ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο με μια δόση υπερβολής, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η Ιταλία διαθέτει πάνω από 1000 γηγενείς ποικιλίες, τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα του κόσμου.

Κάθε απόπειρα εξερεύνησης σίγουρα πρέπει να αρχίσει με το Nebbiolo, τον ερυθρό βασιλιά που από τους πνιγμένους στην ομίχλη αμπελώνες του Πιεμόντε προσφέρει τα πιο μακρόβια κρασιά της Ιταλίας, όπως για παράδειγμα το Reva Barolo.  Στην άλλη άκρη της βόρειας Ιταλίας είναι η Corvina, η Rondinella και η Molinara που παίρνουν τα ερυθρά σκήπτρα, η αποξήρανση των οποίων σε ντιβάνια έχει σαν αποτέλεσμα τους δυναμίτες που ακούν στο όνομα Amarone della Valpolicella, όπως αυτό του Cesari. Βέβαια όσοι βρίσκονται σε πιο …ανάλαφρη διάθεση ας γεμίσουν τα flute τους με το Prosecco Treviso Brut της Masottina, το βελούδινο, ευκολόπιοτο αφρώδες που παράγεται από το σταφύλι του Veneto Glera. Και πριν ταξιδέψουν νοτιότερα ας απολαύσουν την γνωστότερη λευκή ποικιλία της Ιταλίας –το Pinot Grigio-σε μια κορυφαία εκδοχή της ανοίγοντας το Pinot Grigio Ai Palazzi.

Με τους κυματιστούς της λόφους, τις αριστοκρατικές αγροικίες και φυσικά την μοναδική Φλωρεντία να τερματίζει τον δείκτη του flair, η Τοσκάνη δικαίως είναι ο πλέον πολυδιαφημισμένος αμπελώνας της Ιταλίας. Και η πατρίδα του ερυθρού Sangiovese επίσης, που στα χέρια  ύψιστων παραγωγών όπως οι Mazzei μετουσιώνεται με κρασιά όπως το Fonterutoli Chianti Classico.

Παλαιότερα το άρθρο αυτό θα τελείωνε κάπου εδώ, όμως τις τελευταίες δεκαετίες ο Ιταλικός νότος έχει αποδείξει όχι μόνο ότι μπορεί να παράξει σπουδαία κρασιά αλλά να πρωταγωνιστήσει και στην σχέση ποιότητας τιμής. Τα βουνά πάνω από την Ανκόνα διαθέτουν υπέροχα λευκά σταφύλια όπως το Verdicchio και το ιδιαίτερα μοδάτο Pecorino, με τα Belisario Del Cerro και Grifoni Pecorino Tara να προσφέρουν με το value τους μια επιπλέον δικαιολογία για δοκιμή!

Η Σικελία και η Σαρδηνία δεν είναι μόνο πανέμορφες ως φύση αλλά και ως κρασιά. Ανάμεσα στα πολλά διαμάντια της πρώτης εξέχουσα θέση κατέχει το ερυθρό σταφύλι Nero d’ Avola, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα το Zisola. Από την άλλη το ευρισκόμενο στην δεύτερη οινοποιείο Sella & Mosca δεν κατέχει απλά έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της Ευρώπης, αλλά παράγει και σπουδαία λευκά -όπως το La Cala- από την ντίβα Vermentino.

Μια μικρή εισαγωγή στον  μοναδικό οινικό πλούτο αρωμάτων και γεύσεων που προσφέρουν οι ανεξάντλητες γηγενείς ποικιλίες της χώρας, ικανή πάντως να κρατήσει τα ποτήρια σας “απασχολημένα” για καιρό!

ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Αποστέλλουμε τα κρασιά μας παγκοσμίως με τις καλύτερες courier.