Franciacorta, η Σαμπάνια της Ιταλίας!

Franciacorta, η Σαμπάνια της Ιταλίας!

Η Ιταλία μπορεί να διαθέτει το πλέον δημοφιλές αφρώδες του κόσμου, όμως τα καταφέρνει εξίσου καλά και οι φυσαλίδες αποκτούν ύψιστο κύρος και  ποιότητα.

Ναι, μπορεί το Prosecco από την περιοχή του Veneto να έχει κατακτήσει τις καρδιές κάθε οινόφιλου με την μαλακότητα και το ευκολόπιοτο του χαρακτήρα του αλλά στην Λομβαρδία ο αφρισμός μετατρέπεται σε έργο τέχνης.

Η Franciacorta δεν είναι απλώς μια ονομασία προέλευσης αφιερωμένη στα αφρώδη, αλλά και η πρώτη που απέκτησε το ύψιστο status DOCG για αυτά. Και όχι άδικα αφού στα κρύα, γεμάτα κιμωλία εδάφη της το Chardonnay, το Pinot Nero και λίγο Pinot Bianco βρίσκουν το τέλειο terroir για να ωριμάσουν όσο πρέπει προκειμένου να προσφέρουν αφρώδη παγκόσμιας κλάσης.

Αν όλα τα παραπάνω –με εξαίρεση βέβαια την ύπαρξη του Ιταλικού Pinot Bianco!- σας θυμίζουν Καμπανία σημαίνει απλά ότι είστε ιδιαίτερα διαβασμένοι. Όμως οι ομοιότητες της γειτονικής στο Μιλάνο περιοχής με την μεγάλη κυρία των αφρωδών δεν σταματούν στο αμπέλι αλλά συνεχίζονται και στο κελάρι, με τα αφρώδη της Franciacorta να ζυμώνονται με την ίδια παραδοσιακή μέθοδο και να παραμένουν για μεγάλα διαστήματα με τις οινολάσπες της δεύτερης ζύμωσης στην φιάλη.

Μάλιστα σε περφεξιονιστικούς οίκους όπως η Bellavista αυτές οι παραμονές είναι ακόμα μεγαλύτερες και από της Σαμπάνιας, με αποτέλεσμα την μέγιστη δύναμη και πολυπλοκότητα. Πάρτε για παράδειγμα την “απλή” Bellavista Alma Brut Grand Cuvee NV η οποία δέχεται την ευεργετική επίδρασή τους για 4-6 χρόνια, την στιγμή που οι Σαμπάνιες ανάλογης …ιεραρχίας δεν ξεπερνούν τα 2!

Φυσικά και εδώ μπορεί κανείς να προσκολληθεί στο στυλ που του αρέσει επιλέγοντας μια Franciacorta χωρίς ένδειξη χρονιάς όπως η παραπάνω, αφού σε αυτήν την περίπτωση το blending διαφορετικών εσοδειών και αμπελοτεμαχίων διασφαλίζει την ίδια αγαπημένη γεύση σε κάθε φιάλη κάθε παρτίδας. Από την άλλη αν θέλει να απολαύσει την μοναδική γεύση που προσδίδει η φύση σε κάθε χρονιά δεν έχει παρά να κοιτάξει σε μια Saten Brut Millesimato, ένα αφρώδες πραγματικό μετάξι.

Φυσικά οι επιλογές μιας Franciacorta δεν σταματούν εδώ, με τις Alma Non Dosato, Nectar Demi Sec και  Rose Millesimato Brut να προσφέρουν υπέροχα ταξίδια στο κατάξηρο, ημίξηρο και ροζέ στυλ αντίστοιχα και την Vittorio Moretti Extra Brut να τερματίζει το κοντέρ πολυπλοκότητα και πολυτέλειας.

Τι περιμένετε λοιπόν για να γυαλίσετε τα flute σας;

ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Αποστέλλουμε τα κρασιά μας παγκοσμίως με τις καλύτερες courier.